Letölthet? változat: ?szinte szakácskönyv_novella
Nandagópa:
?szinte szakácskönyv
(novella)
Bántott hús
(alaprecept)
A bántott hús népszer? étel, egyes felmérések szerint minden második ember kedvence hazánkban. Egyes tájakon ezt a fejedelmi ételt rántott dög néven is ismerik. A vasárnapi családi ebédek elmaradhatatlan királya, a hagyományos gasztro-kultúra megingathatatlan oszlopa, amir?l mindenki azt hiszi, tudja, hogyan kell elkészíteni. De hogy valójában finom is legyen, nem árt néhány dolgot szem el?tt tartani. Lássuk hát lépésenként a tökéletes bántott hús receptjét!
- Ha valaha is olvastad volna, azonnal töröld ki elmédb?l, ami a Bibliában, Mózesnek a teremtésr?l szóló els? könyvének 29. pontjában áll, miszerint az Úr azt mondta vala, hogy „Ímé, néktek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül.
- Ezek után szerezz be egy 40-60 dekás darabot egy ipari körülmények között tartott, majd lemészárolt, és bestiális módon feltrancsírozott Sus scrofa domestica testéb?l! A Sus scrofa domestica egyébként házisertést jelent, de javaslom, így ne gondolj a tetemdarab hajdani tulajdonosára, mert err?l netán eszedbe juthat, hogy az egyik legintelligensebb eml?sállat hajdani példányának szövetcafatját készülsz éppen a gasztronómia oltárára helyezve családi ebéddé átlényegíteni, mely sok tekintetben rettenetesen hasonlít az emberhez, különösen annak egyes hímnem? egyedeihez. S akivel kapcsolatban a teremtés koronájaként az ember nyilvánvalóan megengedheti magának, hogy feleméssze a disznó testét, ha már a Teremt? nem is engedte meg neki ezt eleve. ? ugyanis még arra sem adott felhatalmazást, hogy az ember uralja a malacot. Az imént hivatkozott 29. pontot megel?z? 28. pontban ugyanis az Úristen úgy talált rendelkezni, hogy „uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon”, szóval a F?nökt?l még arra sincs jóváhagyásunk, hogy a nevezett négylábút birtokunkba vegyük, nemhogy megegyük. Melegvér? eml?sökr?l ugyanis a fent idézettekben szó sincs! Szóval mindenképpen a latin elnevezést használd, amikor az ebédalapanyag-donorra gondolsz, elkerülend?, hogy bármiféle rossz érzés kerítsen hatalmába. Ez ugyanis nem kívánatos mértékben képes az étek élvezeti értékének csökkentésére, tehát feltétlenül kerülend?!
- Gondolj inkább arra, hogy milyen szerencse, hogy nem tartozol ahhoz a kultúrkörhöz, ahol mindenfélét megesznek, ami szerves és mozog. Mint például a kutyát! Hogy micsoda emberek vannak! Ha ez megvolt, kultúrfölényed teljes tudatában simogasd meg Buksi kutyádat, ezzel – ha volt is egyáltalán – valamennyi lelkiismeret furdalásodat eloszlathatod, mert hát ugye te civilizált emberként sose ennéd meg ezt az aranyos kis dögöt!
- Moss kezet! Közben ne gondolj arra, hogy ezt már akkor megtehetted volna, amikor a húst el?vetted a mélyh?t?b?l, hogy a mikróban újra kiolvaszd (mivel egyszer már kiolvadt, ezért vissza kellett fagyasztani). A mikrohullám úgyis megöli a bacikatt, nem?!?
- Majd gondolj arra, hogy micsoda szerencse, hogy te nem tartozol ahhoz a kultúrkörhöz, ahol mindenfélét megesznek, kivéve a cocát, mert azt tisztátalannak tartják. Micsoda finomságoktól esnek így el! A lúzerek!
- Most, hogy meggy?z?dtél fels?bbrend?séged totális mivoltáról, már biztosan nincs semmiféle kételyed a tetemfeldolgozás további helyességére vonatkozóan. Így hát vedd el? séfkésedet a tartóból, vagy az asztalfiókból, majd vágd fel a szövetdarabot – melyet hozzáért? és nyilván roppant higiénikus kezek jogos-, de védekezésre képtelen tulajdonosának combjából hasajtottak ki – fél-egy centi vastag szeletekre!
- Miután hosszas basszamázások közepette elállítottad a vérzést, és ragtapasszal rögzítetted a sebet, amit nyiszatolás közben saját kezeden okoztál, h?siesen vedd el? a fiókból a húsklopfolót! Ennek hiányában a szerszámos sufniból a kalapácsot. Ezzel jó alaposan klopfold ki/kalapáld laposra a hússzeleteket, mivel vendégeket is hívtál, és így, a szeletek kétdimenziós kiterjedésének jelent?s megnövelésével többnek t?nik majd a feltálalt adag! Piroskáék meg úgyis kövérek, nem kell nekik annyit zabálni. Klopfolj nyugodtan, a disznónak, pardon, a hajdani Sus scrofa domestica egyednek már úgyse fáj!
- Miután a felszeletelt hús felét kilapítottad, mosd le a klopfoló helyett használt kalapács fejét, amit eddig nyilván elfelejtettél megtenni! De hát azokat a szeleteket, amiket ezzel lapítottál ki, majd úgyis külön teszed, és a vendégeknek tálalod. Az ? gyomruk nem olyan kényes, mert a Jani a múltkor is kézzel ette a disznótorost a piaci sütödében, és nem lett semmi baja. Meg ? úgyis alaposan fert?tlenít. Bels?leg. Pálinkával. Meg amir?l nem tudnak, az nem fáj!
- Neked viszont baromira fáj a bal kezed gy?r?s ujja, amire nagy lendülettel rácsaptál a lemosott kalapáccsal, miközben a Jani gusztustalan étkezési szokásain töprengtél.
- Miután egy másik ragtapasszal visszaragasztottad levált körmödet az ujjadra, folytathatod a f?zést a további alapanyagok el?készítésével. Ehhez üss fel két, lehet?leg sz?k ketrecben nevelt, és napfényt sose látott tojótól származó, szalmonellafert?zés ellen vegyszerrel b?ségesen kezelt héjú tyúktojást! A szalmonellamentesít? vegyszer gasztronómiai szempontból, ízvilágát tekintve egyébként tökéletesen passzol az alapanyagot szolgáltató állattal (Sus scrofa domestica) ipari mennyiségben megetetett növekedést serkent? hormon ízéhez, amit csak megkoronáz a mindkét példány részére b?ségesen adagolt fert?zés gátló antibiotikum készítmények ízének testes zamata. Legalább neked nem kell majd ilyesmire, mármint antibiotikumra költened. Eleve megkapod az adagodat a közértben. Ha meg – ahogy a neten nemrég olvastad – ett?l antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek tenyésznek ki a beleidben, akkor meg amúgy is fölösleges lenne ilyesmire költeni, nem? De! Nahátakkó! Verd fel a tojásokat!
- Ha ezzel megvagy, szórj egy tálba lisztet! Ez is kell a panírozáshoz. De nagyon ügyelj arra, hogy szigorúan finomított fehérlisztet használj! Így nem juttatsz a szervezetbe szorulást okozó rostokat. Meg a fehér liszt finomabb. Meg a teljes ki?rlés? liszt amúgy is drágább. A Pirkóéknak jó lesz az is a vendégségbe’!
- Egy harmadik ibrikbe önts zsemlemorzsát! De nehogy boltit! Már a nagy Levin is megmondta Rejt? Jen? A három test?r Afrikában cím? klasszikus m?vében, hogy ilyesmire csak kisstíl? nyárspolgárok képesek, akiknek lövésük sincs az étekkészítés tudományáról! És te nem ilyen vagy ugyebár! Vedd el? a kenyértárolóból a szikkadt kenyeret, és a kredencb?l a káposztagyalut, aminek a fels? részén apróbb reszel? lyukak is vannak!
- Miután bekötözted jobb kezed mutatóujján az újabb sebesülést, amit reszelés közben magadnak okoztál, fejezd be a folyamatot, és aprítsd össze a száraz kenyér végét is! Igen, igen, azt is, ami penészes! A penicillint is a penészgombákból nyerik, tehát akkor az nyilván gyógyszer, nem? De!
- Végtagjaid éppen maradt részeit felhasználva egy serpeny?ben hevíts fel 15 dekagramm disznózsírt. Növényi olajat is használhatsz, de akkor persze nem lesz oly ízes a végeredmény, mintha az állatot saját magában sütnéd ki!
- A kiklpofolt szeleteket el?ször forgasd lisztbe, majd mártogasd tojásba, ezt követ?en forgasd bele a penészes kenyérmorzsába!
- Helyezd a bepanírozott szeleteket a serceg? zsiradékba!
- Gondolkozz el azon, mikor és mit kellett volna megsózni, majd tégy egy csipetnyi sót a tojásba!
- Folytasd, és süsd ki a többi bepanírozott szeletet!
- A 112-es segélyhívón feltétlenül jelezd, hogy súlyos forrázásos égési sérüléshez hívod a ment?t, miután magadra borítottad a t?zhelyr?l a forró süt?zsírt!
- Kórházi lábadozásod alatt feltétlenül olvasd el Florence Scovel Shinn „A karmának van nincs humorérzéke” cím? könyvét! Majd gondolkozz el azon, mit is jelent a bántott hús!
- Ne felejtsd el felhívni Piroskát és Jánost, és kérj elnézést, hogy potyára jöttek! Mentheted magad azzal, hogy a ment?b?l nem volt alkalmad értesíteni ?ket arról, ne jöjjenek a beígért ebédre.
- Legközelebb egyél almát!
Az ?szinte szakácskönyv megjelenését az Association et Domestica Porcorum (gy.k.: Házisertés Szövetség) támogatta. A következ?, b?vített kiadásból olyan további alaprecepteket is megismerhetünk, mint pl. a borjúbecsinált, csülök pékné módra, és a kaszásleves. Jó étvágyat kívánunk!